O zachowaniu porządku w kuchni oraz zapewnieniu miejsca na wszystkie przybory i akcesoria marzy każda gospodyni. Nie jest to oczywiście stan niemożliwy do osiągnięcia, jednakże o wiele kwestii trzeba zadbać już na etapie projektowania tego wnętrza. Jakie rozwiązania pozwolą w takim razie na dobrą organizację kuchni oraz zażegnanie w niej bałaganu?

Plan na porządek w kuchni

Porządek w kuchni może być prostszy lub trudniejszy w osiągnięciu. Wszystko zależy w tym przypadku od wielkości wnętrza, a także ilości domowników, którzy regularnie z niego korzystają. Dużo łatwiej będzie nam zadbać o właściwą organizację na większym metrażu, gdzie możemy pozwolić sobie na m.in. zastosowanie wielu funkcjonalnych szafek. Zadanie to będzie natomiast nieco cięższe w wykonaniu w małych kuchniach, które dodatkowo służą rodzinom wielodzietnym. Wszystko jest jednak do zrobienia, a zachowanie porządku pośród mnóstwa kuchennych akcesoriów wcale nie należy do rzeczy niewykonalnych.

Co może nam pomóc na początek?

Przede wszystkim dobra organizacja

Naczynia oraz akcesoria używane regularnie powinny znajdować się w zasięgu naszej ręki. Dostęp do nich musi być wygodny i nieutrudniony, dlatego też najlepiej umieścić takie rzeczy w szafkach dolnych lub znajdujących się mniej więcej na wysokości naszego wzroku. Jeśli posiadamy zabudowę sięgającą sufitu, miejsce na najwyższych półkach powinny zająć te przybory, z których korzystamy jedynie sporadycznie, np. na święta lub podczas spotkań w większym gronie.

Podział kuchni na 5 podstawowych stref

Każda kuchnia dzieli się na 5 głównych stref: zapasów, przechowywania, zmywania, przygotowywania oraz pieczenia. Warto zadbać o to, aby w pobliżu każdej z nich znalazły się odpowiednio głębokie szuflady lub szafki do przechowywania potrzebnych akcesoriów. Przykładowo, strefa mycia to zlew i zabudowa znajdująca się pod nim, w której przechowujemy środki czystości i kosze na śmieci. Przy strefie przygotowywania pokarmów nie powinno zabraknąć natomiast sztućców, noży do krojenia oraz desek. Potrzebne organizery na odpady, sztućce, czy talerze są dostępne tutaj.

Praktyczne naczynia do gotowania

Najwięcej miejsca w każdej kuchni zajmują z reguły garnki, brytfanny oraz patelnie do gotowania. Jeśli zastanawiamy się, jak zaoszczędzić miejsce przy ich przechowywaniu, wybierzmy zestawy, które można np. układać w stosy. Niektórzy producenci oferują ponadto naczynia z odczepianymi uchwytami. Są to udogodnienia, które ograniczają ilość potrzebnego na takie przedmioty miejsca.

Właściwe przechowywanie sypkiej żywności

Do przechowywania produktów sypkich oraz przypraw doskonale sprawdzają się pojemniki i pudełka wykonane ze szkła lub higienicznego tworzywa. Są one dużo bardziej estetyczne, a przy tym zapobiegają powstawaniu zabrudzeń, tak jak ma to miejsce przy papierowych i nieszczelnych torebkach.

Sposoby na zachowanie porządku w kuchni

Co zrobić, aby nasza kuchnia była miejscem wygodnym i przyjemnym do pracy? Dzięki tym rozwiązaniom utrzymanie porządku stanie się dużo prostsze!

Głębokie szuflady z pełnym wysuwem

Głębokie szuflady z możliwością pełnego wysuwu to najwygodniejszy sposób na przechowywanie większych oraz mniejszych garnków, patelni, czy pokryw. Są one dostępne we wszystkich kuchniach modułowych. Dzięki opcji maksymalnego wysunięcia takiej szuflady zyskujemy dostęp do wszystkich przechowywanych w niej rzeczy, bez konieczności przegrzebywania zawartości i przyjmowania niewygodnych pozycji. Możemy wyposażyć je dodatkowo w antypoślizgowe maty, zapobiegające przesuwaniu się artykułów.

Szafki cargo

Szafka z koszem cargo taka jak https://www.meblewersal.pl/9867-szafka-kam-mono-f-dolna-dc30.html to jedno z najpopularniejszych rozwiązań w zakresie przechowywania. Świetnie nadaje się ona nie tylko na garnki, ale także pudełka z przyprawami, produktami sypkimi, czy konfiturami. To idealne miejsce na zorganizowanie mini spiżarni. Piętrowy układ koszy zapewni nam wygodny dostęp do każdej przechowywanej tam rzeczy. Zaletą wysuwanych szafek cargo jest także to, że mogą one pomóc nam w zagospodarowaniu kłopotliwych lub niewykorzystanych zakamarków.

Szafki narożne z wysuwanymi organizerami

Szafki narożne mogą być funkcjonalne i dobrze wykorzystane. Wystarczy wyposażyć je w wysuwane i rozkładane organizery, na których umieścimy wiele naczyń do gotowania lub innego rodzaju akcesoriów.

Przechowywanie w pozycji wiszącej

Szafki oraz szuflady nie są jedynymi sposobami na uporządkowane przechowywanie kuchennych artykułów. Do popularnych patentów zalicza się m.in.:

  • Kuchenne relingi, na których możemy zawiesić zioła w doniczkach lub przechowywać różnorodne łyżki, szpatułki, chochle do gotowania oraz wiele innych przyborów.
  • Organizery na kłopotliwe pokrywki, zawieszane na drzwiczkach, od wewnętrznej strony szafek lub mocowane na ścianie.
  • Magnetyczne listwy na m.in. noże.

Dzięki tego typu udogodnieniom łatwiej będzie nam zachować również porządek na samym blacie. Warto zaznaczyć, że bałagan może tworzyć się właśnie przez zastawioną przestrzeń roboczą, na której na stałe znajduje się zbyt dużo przedmiotów zabierających miejsce.

Kategoria: Meble modułowe
Data: Posted on