W ciągu ostatnich lat białe meble zdominowały zarówno nasze salony, sypialnie, łazienki, jak i kuchnie. Popularnym sposobem wykańczania frontów stał się nie tylko mat, ale również wysoki połysk, charakterystyczny dla nowoczesnych aranżacji. Mimo niezliczonej ilości inspiracji i oferowanych rozwiązań kuchnia utrzymana w bieli wciąż zachwyca i potrafi zaskoczyć. Zanim jednak zdecydujemy się na taką stylistykę w naszym domu, poznajmy jej wady i zalety.
Zalety kuchni w bieli
Biel to bez wątpienia jeden z tych kolorów, o którym można by pisać wiele dobrego. Jest niezwykle uniwersalny, a zatem łatwo dopasujemy go do wnętrz nowoczesnych, skandynawskich, czy też prowansalskich lub rustykalnych. Możemy ponadto łączyć go z różnorodnymi materiałami (drewnem, kamieniem, betonem oraz innymi), jak i całą paletą barw.
Z uniwersalnością wiąże się również ponadczasowość. Decydując się na białą kuchnię, możemy mieć pewność, że przez lata nie wyjedzie ona z mody i nieprzestanie się nam podobać. Nawet gdy po jakimś czasie uznamy, że straciła nieco na swojej atrakcyjności, wystarczą jedynie drobne zmiany, aby odświeżyć jej wygląd.
Biała kuchnia to również idealne rozwiązanie do małych mieszkań. Biel jest zdecydowaną mistrzynią w optycznym powiększaniu wnętrz i wprowadzaniu do nich lekkiej, przyjemnej atmosfery. Kuchnia urządzona w bieli będzie również prezentować się elegancko i sterylnie. Wybierając wykończenie w wysokim połysku, takie jak meble kuchenne KAM MONO P2 nasze pomieszczenie nabierze dodatkowo ekskluzywnego charakteru.
Kuchnia w bieli – wady
Kuchnie modułowe urządzone w bieli, jak każde z dostępnych rozwiązań ma również swoje wady. Już teraz możemy jednak pokusić się o stwierdzenie, że nie są one przeważające.
Pierwszym argumentem podnoszonym przeciwko białym meblom kuchennym jest ich zwiększona podatność na zarysowania. Dotyczy to przede wszystkim mebli wykonanych z lakieru oraz wykończonych na wysoki połysk. W trakcie ich używania powinniśmy zatem zachować zwiększoną ostrożność.
Biała kuchnia bywa ponadto trudna w utrzymaniu czystości. Odnosi się to jednak w szczególności do zabrudzeń powstałych podczas gotowania i przyrządzania posiłków (głównie na białym blacie), które na jasnych meblach szybciej przyciągają uwagę. Natomiast na białych powierzchniach, w odróżnieniu od ciemnych mniej widoczny jest kurz. Problematyczne mogą okazać się również łączenia i szczeliny, w których regularnie, na przestrzeni lat będzie gromadzić się brud.
Dla wielu kuchnia urządzona w przeważającej części w bieli jest po prostu… nudna i zbyt sterylna. Jeśli boimy się uzyskania takiego efektu, wystarczy zastanowić się nad odpowiednimi dodatkami. Kafelkowa podłoga w mozaikę? Ciemny blat? A może szare lub beżowe ściany? Możliwości jest naprawdę wiele!