Każdy, kto już aranżował kuchnię lub właśnie przygotowuje się do tego zadania, wie, jak ważną funkcję spełnia w tym miejscu blat roboczy. Od tego, z jakich materiałów zostanie on wykonany, w dużej mierze zależeć będzie nasz komfort i swoboda pracy. Dzisiaj przyjrzymy się z bliska blatom wykonanym z drewna. Czy warto? Jakie są ich zalety, a jakie wady? Do jakich aranżacji pasują?
Z kuchennego blatu korzystamy codziennie. Od rana do wieczora. To na nim kroimy składniki oraz przygotowujemy wszystkie posiłki i napoje. To na nim również nierzadko kładziemy gorące naczynia, dopiero co zdjęte z pieca. Zdarza się ponadto, że przez przypadek rozlejemy na nim wodę lub sok. Blat kuchenny musi odznaczać się przez to wyjątkową trwałością oraz odpornością na czynniki zewnętrzne: wysokie temperatury, wilgoć, zarysowania, ścieranie. Powinna cechować go także mała kurczliwość, dzięki czemu nie będzie on zmieniał swojej objętości pod wpływem oddziaływania pary wodnej lub ciepła. Czy drewno zapewni nam blat, który będzie służyć nam przez lata i przez równie długi czas zachwycać swoim wyglądem?
Jakie drewno na blat kuchenny?
Do produkcji blatów kuchennych najczęściej wybiera się drzewa liściaste. Spośród naszych, krajowych jest to przeważnie buk, dąb oraz jesion. Popularne i polecane gatunki egzotyczne to natomiast m.in. merabu, mahoń, czy teak.
Co wyróżnia te gatunki i dlaczego sprawdzą się one najlepiej jako materiał na blat roboczy? Są to przede wszystkim drzewa o wyjątkowej twardości i trwałości, dlatego będą odporne na codzienną, intensywną eksploatację. Dla przykładu, do gatunków miękkich zaliczymy m.in. sosnę i topolę, których raczej nie wykorzystuje się do produkcji blatów. Cechuje je także odporność na rozsychanie się oraz kurczenie. Mimo dużej twardości są one ponadto gatunkami łatwymi w obróbce.
Blat kuchenny z drewna: zalety i wady
Osoby, które zastanawiają się nad uzupełnieniem swojej kuchni o drewniany blat roboczy, z pewnością zadają sobie pytanie: „Czy warto?”. Przedstawiamy zatem główne plusy i minusy tego rozwiązania!
Zalety drewnianego blatu
- Jedna z cech drewna, dzięki której jest on tak pożądanym surowcem we wnętrzach, to jego piękny wygląd. Szlachetny, elegancki, pełen ciepła. Nawet niewielkie akcenty drewna są w stanie odmienić klimat każdego pomieszczenia.
- Drewniane blaty są również ponadczasowe i nigdy nie wyjdą z mody. Pasują do wielu wystrojów, dlatego nie sprawiają problemów w aranżacji, zarówno w kuchniach modułowych, jak i na wymiar.
- Przy regularnej impregnacji i pielęgnacji wysokogatunkowe drewno przez długie lata będzie wyróżniać się dużą wytrzymałością, trwałością, a także odpornością na wilgoć i ciepło.
- Drewniany blat, ze względu na pochodzenie naturalne może być łatwo i wielokrotnie odnawiany oraz poddany recyclingowi. Co więcej, możliwa jest także zmiana jego koloru poprzez zastosowanie odpowiedniego lakieru.
Wady drewnianego blatu
- Drewniane blaty kuchenne wymagają regularnych i starannych zabiegów impregnujących (lakierowania lub olejowania). Jeśli zaniedbamy tę czynność, zmniejszymy ich ochronę przed czynnikami zewnętrznymi.
- Drewno nie jest także materiałem wysoce odpornym na powstawanie plam i przebarwień. Oczywiście po impregnacji staje się wytrzymalsze, jednak wciąż powinniśmy stosować odpowiednie podkładki ochronne.
- Mając drewniany blat, należy zachować również ostrożność podczas krojenia – drewno nie lubi ostrych narzędzi, ponieważ większość z nich pozostawia na nim swoje ślady.
Czy w takim razie warto decydować się na drewniany blat do kuchni? Z całą pewnością tak, zwłaszcza jeśli lubimy ciepłe, klimatyczne aranżacje i bliskość natury. Musimy jednak pamiętać, aby nie oszczędzać w tym przypadku na cenie – najlepsze, najtrwalsze gatunki nie są niestety tanie, ale gwarantują nieporównywalnie większy komfort podczas użytkowania. Nie możemy ponadto lekceważyć zabiegów impregnujących i właściwej pielęgnacji drewna. Tylko wtedy nasz blat będzie służyć nam przez lata.
Do jakich kuchni pasuje drewniany blat?
Drewno pasuje niemalże wszędzie. Jeśli zdecydowaliśmy się na drewniany blat, będzie on wyglądać doskonale zarówno w aranżacjach skandynawskich (np. https://www.meblewersal.pl/10007-zestaw-kam-mono-f-260.html), rustykalnych, jak i nowoczesnych, czy klasycznych. To także świetny wybór do kuchni w stylu eko, prowansalskim i retro.
Drewno wspaniale prezentuje się w towarzystwie bieli, szarości, czerni, a także mniej oczywistych kuchennych barw, takich jak błękit, delikatny róż, granat, czy butelkowa zieleń. Tutaj znajdziesz bogaty wybór mebli kuchennych wraz z przykładowymi aranżacjami z wykorzystaniem drewnianego blatu.