Kuchnia to pomieszczenie o specyficznych, zwiększonych wymaganiach. Jest narażona na wilgoć, wysokie temperatury, kontakt z gorącym tłuszczem, czy intensywnymi, barwiącymi sosami lub produktami. Często zdarza się, że lądują one również na podłodze. Ze względu na wysoką trwałość płytek oraz ich niepodatność na przesiąkanie różnych substancji, to właśnie one są najczęściej stosowane w tym wnętrzu. Czy w takim razie warto „ryzykować” z innego rodzaju wykończeniem posadzki? Poznajmy dostępne, najczęściej wybierane możliwości!
Panele na podłogę do kuchni
Panele w kuchni to rozwiązanie mające wiele zalet. Są z reguły niedrogie, łatwe w montażu oraz wyróżniają się wysokimi walorami estetycznymi. Na ich korzyść przemawia także dostępność w wielu różnych odsłonach kolorystycznych i strukturalnych.
Do kuchni nie nadadzą się jednak wszystkie z dostępnych w sklepach wariantów. Muszą być to panele wysokiej półki – odporne na ścieranie oraz wilgoć. To dwa parametry, które powinny zainteresować nas w pierwszej kolejności. W kuchniach dobrze sprawdzają się panele winylowe oraz panele laminowane klasy premium. Im lepszy produkt wybierzemy, tym też będziemy mogli korzystać z naszej kuchni z większym spokojem i komfortem. Panele, podobnie jak płytki, świetnie prezentują się w nowoczesnych i skandynawskich kuchniach modułowych.
Drewniana podłoga w kuchni
Drewno na podłodze w kuchni budzi wiele sprzecznych emocji. Większość z nas zdaje sobie sprawę z tego, że pomimo pięknego, eleganckiego wyglądu, jest to także materiał bardzo wymagający w utrzymaniu i montażu. Dla zachowania swoich walorów użytkowych i wizualnych drewniane posadzki potrzebują regularnych zabiegów konserwacyjnych. Ich codzienna pielęgnacja również nie pozwala nam na całkowitą dowolność w stosowanych preparatach.
Drewniana podłoga powinna zostać wykonana z mniej podatnych na odkształcenia desek trójwarstwowych lub przybrać formę klasycznego parkietu. Wybierajmy twarde gatunki drewna, do których należy m.in. dąb, jesion, czy merabu.
Dlaczego warto zdecydować się na drewnianą podłogę? W odróżnieniu od płytek lub kamieni drewno to surowiec ciepły, „miękki”. Podłoga z drewna jest dlatego przyjemna dla dzieci, które często biegają boso lub przesiadują na posadce. Drewno wyróżnia się także doskonałą trwałością, ponadczasowością oraz izolacją akustyczną.
Podłoga w kuchni z naturalnych kamieni
Jeżeli chcemy nadać naszej kuchni luksusowego, eleganckiego wyglądu, nic nie zrobi tego lepiej niż naturalne kamienie. Przede wszystkim granit i marmur. To, co je wyróżnia, to bardzo wysoki stopień trwałości, odporności na zarysowania i uszkodzenia. Posadzki z kamienia są po prostu długowieczne. Łatwo się je czyści, ponieważ nie są one podatne na wsiąkanie zabrudzeń. Pozostają także odporne na wilgoć i wysokie temperatury.
Wśród wad tego rozwiązania trzeba jednak wskazać wysoką cenę, a także chłód, jaki bije od tego typu podłogi. Nie są one dlatego przyjemne do chodzenia na boso. Należy również pamiętać, że naturalne kamienie są bardzo twarde. Upuszczone na podłogę rzeczy będą powodować dlatego spory hałas. Elementy szklane najpewniej rozbiją się natomiast w drobny mak.
Betonowa podłoga w kuchni
Beton to ciekawe rozwiązanie w kuchniach nowoczesnych i loftowych. Betonowe posadzki cechują się trwałością, wytrzymałością oraz odpornością na zarysowania, wilgoć i wysokie temperatury. Ważne jest jednak w tym miejscu ich poprawne zaimpregnowanie. Ze względu na brak spoin i fug są także łatwe w czyszczeniu. Należy przy tym pamiętać, że podobnie jak kamienie, wyróżnia je chłodny, mało przyjemny dotyk. Betonową podłogę możemy ocieplić jednak ogrzewaniem podłogowym.